Tanulj meg jól dönteni! – 5+ 1 könyv, ami ebben a segítségedre lesz – Barna Eszter munkapszichológus ajánlásával

 

Nehezen tudsz döntéseket hozni? Egyáltalán melyik a jó döntés, és ezt miből fogod tudni? Belegondoltál már, naponta hányszor kell döntést hoznod? Mit vegyen fel a gyermek, mi legyen az ebéd, melyik hivatalos elintéznivalóval kezd a napot. Nem is beszélve azokról a helyzetekről, amikor esetleg karrierváltáson gondolkozol, elbizonytalanodsz a párkapcsolatodban, költözésen töröd a fejed. De honnan lehet tudni, hogy melyik az ideális út, melyiket kell választanod ahhoz, hogy jól érezd magad, és elégedett legyél az eredménnyel?

 

Mit szólsz, ha azt mondom: nem létezik se jó, sem pedig rossz döntés. Csak maga a döntés. Hiszen ígyis-úgyis továbblendülsz, és elérkezel valahova. Onnantól pedig már tőled függ, hogy mit hozol ki a helyzetből, hogyan alakítod az életed.

Hoztam nektek 5+1 könyvet, hogy inspirálódjatok, jobban megértsétek ennek a folyamatnak a mechanizmusát.

Jó olvasást kívánok!

Barna Eszter

 

  1. Soma Mamagésa- A harmónia, mint döntés

 

Mint ahogyan a címe is utal rá, a harmóniát tartja alapnak a szerző. Ez az, amire építkezni és támaszkodni lehet. A könyv útmutatást ad ennek az egyensúlynak a kialakításához. Egy stabil lelkiállapotú ember nem hisz az önmarcangolásban, elfogadja és tiszteli a saját határait. Felteszi magának a megfelelő kérdéseket, mérlegel és tudatosan megteszi a fejlődéshez szükséges lépéseket.

 

  1. Karácsony András- Döntés és hagyomány

 

Karácsony könyve az elmúlt évek egyik legjobb és leghasznosabb filozófiai tankönyve. Mire is számíthatunk? Egy kilenc fejezetes, döntéssel kapcsolatos eszmetörténeti hagyományok bemutatását. Ez könyv a jog és a politika összefüggéseiben vizsgálja a döntés szerepét, jelentőségét. Bemutatja, hogyan lett a döntés a politikai filozófia problémája az ókori görögöktől a középkoron át a koraújkorig. Majd megismerjük a döntés-probléma politikai, jogi és elméleti hátterét. “Döntésről csak akkor beszélhetünk, ha van szabadság, s ha van a szabadság, akkor van felelősség is” olvashatjuk Karácsony könyvében.

 

  1. Philippe Nessman- Irány a Mars!- hogy döntesz?

 

Indulhat a játék? 3… 2… 1…  Kilövés! Itt te irányítasz, te mondod meg, hogyan alakuljanak az események. Csak bátran, nincs vesztenivalód, próbáld ki a lehetőségeket, nézd meg mi történik ha megváltoztatod az eseménysorozatot.

Ha szereted a veszélyes küldetéseket, akkor hajrá, nem fognak csalódást okozni Nessmann játékos felfedező könyvei.

 

  1. Olivier Sibony- Döntéshozatali csapdák

 

Esettanulmányok mentén mutatja be és ismerteti a korszerű vezetői döntéshozatal tudományát. Olivier Sibony stratégia oktató és vezetői tanácsadó könyve a viselkedéstudomány és a kognitív pszichológia legújabb eredményein alapul. Megismerhetünk módszereket és folyamatokat, amelyek a kollektív intelligenciát kiaknázva segítenek a legjobb döntések meghozatalában mind az üzleti, mind pedig a magánéletben egyaránt.

Bemutatja, mennyire könnyű belesétálni torzításokba, valamint hogyan lehet ezt tudatosítani, és hogyan lehet ezen változtatni.

 

  1. Almási Kitti- A Te döntésed

 

Ahány ház, annyi szokás… tartja a mondás. Gondolj csak bele, nézz körbe az ismeretségi körödben! Van aki mindent maga akar megoldani, van aki semmit nem szeret eldönteni, van aki a sorsra bízza az életét és vannak, akiknek kifinomult módszerük van a helyzetek elemzésére. De vajon mi lehet a kiindulópont? Esetleg genetikailag belénk van már kódolva az életünk?

Ez egy válogatáskötet, Almási Kitti legjobb előadásai közül. A pszichológusnő írásai mindig jó ötletnek bizonyulnak.

Szó esik többek között önismeretről, párkapcsolatokról, családról, elvárásokról és autonómiáról, életbátorságról, megküzdésről, az önmagunkért való kiállásról.

 

+1 Edith Eva Eger- A döntés

 

Ezt a könyvet nem hagyhattam ki! Már egy korábbi könyvajánlásomba is belekerült, nem véletlenül!

 

Élet. Trauma. Újratervezés. Hogyan lehet feldolgozni egy rémálmot? Hogyan lehet egy traumatikus élmény után teljes életet élni? Esetleg még boldognak is lenni? Edith beengedi az olvasót az életébe, beengedi az Auschwitzban átélt borzalmas időszakba és az utána következő küzdelmekbe, döntésekbe. Edith választ ad a kérdésekre. Semmi sem reménytelen, van kiút, van esély, van lehetőség új életet kezdeni.

 

Teljesen mindegy, hogy mik az adott körülményeid, a boldog élet a te döntésed.

A te válaszod a külvilágban történő eseményekre.

És ez a szabadságod kulcsa is egyben.

 

Az eredeti cikket az Álomgyár Magazin oldalán találhatjátok

Még szintén kedvelheted

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x