Újra lehet éleszteni a szerelmet? Vissza lehet hozni a szenvedélyt egy kapcsolatba? Elfogadható, ha több évnyi házasság után eltűnik az intimitás?

Igen, igen, nem.

A szerelem, a szenvedély, az intimitás nem egy állandó állapot. Gondolj csak bele, két idegen megismerkedik, akiket korábban semmilyen érzelem nem kötött össze. Majd kialakul valami. És aztán az a valami hol erősebb- hol gyengébb. Az emberek változnak, más-más dinamikában, ezért ha fenn áll az eltávolodás veszélye, érdemes újra megismerkedni egymással.

Különböző élethelyzetek különböző viselkedést váltanak ki. Egyik kliensem a mostani férjével való megismerkedésük után 1 éven belül gyermeket vállalt. Mostanra 3 éves a kislány. “Eddig minden jó volt, de most, hogy újra dolgozom, bennem van a mehetnék. Munka után meginnék egy pohár bort a kollégákkal, vagy legalább hétvégén elmehetnénk egy romantikus vacsorára. A férjem szerint újra akarom élni a tinikorom. Teljesen félreérti, nem akarok ismerkedni. Csak történjen már valami!”

Az események folyását rá lehet bízni az életre, de dönthettek úgy, hogy a kezetekbe veszitek az irányítást és tudatosan figyeltek magatokra, a társatokra, a kapcsolatotokra.

Tévhit, hogy x évnyi házasság után, már mindegy, már nem lehet változtatni. Sosem késő nagyobb figyelmet szentelni egymásra. Az biztos, hogy nem egyszerű feladat, érdemes külső segítséget kérni, aki támogatást nyújthat egy új látásmód elsajátításában

 

❤️Egy romantikus kapcsolatnak öt szintje van.

Ismerd fel, hogy ti melyik szinten vagytok, gondold át, hogy mi a célod, aztán ne hagyd, hogy eltántorítsanak a nehézségek. Ezek a küzdelmek az út részei.

  1. A megismerkedés után a pár minden idejét együtt szeretné tölteni. Minden csodás, lesik egymás kívánságát. Nehéz bármi másra koncentrálni, a szívverés is felgyorsul, ilyenkor tényleg lehet mondani, hogy „elment az esze”. Ez az állapot hosszútávon nem fenntartható, hiszen több területre kell fókuszálni.
  2. Idővel kezd elszállni a rózsaszín köd. Előfordulnak viták, a két ember közti különbségek kiélesedhetnek, ami kisebb-nagyobb feszültséget szül. Itt történik az összecsiszolódás.
  3. Ebben az időszakban újra előtérben az egyén. Nagyobb hangsúlyt kap a saját igény kielégítése, megvalósítása. A mindennapi teendők elvihetik a fókuszt. A közös programok száma lecsökkenhet.  Gyakrabban megy a telefonnyomkodás az ágyban. Előfordul, hogy elmegy a nap anélkül, hogy minőségi időt töltött volna együtt a pár. Mindenki a saját kis dolgaival foglalkozik, saját hobbit, rendszert, rutint alakít ki.

Jobb esetben a párok együtt és külön is teljes életet tudnak élni, vannak közös élmények, de másokkal is töltenek időt.

  1. A döntés és felismerés ideje, amikor 3 lehetőség van: kilépsz a kapcsolatból. Maradsz a kapcsolatban és nem csinálsz semmit. Maradsz a kapcsolatban és törekszel a fejlődésre. Ha továbbra is a közös fejlődés a cél, akkor itt elindul egy közös, tudatos munka. Esetleg párterapeutát, coachot, mediátort is be lehet vonni. Kialakulhat egy támogató állapot. Ez egy hálás fázis. Itt az egyének kiteljesedhetnek, mindkét fél érti és elfogadja a másik vágyait, támogatja álmait. Csapatként dolgoznak együtt, szeretetteljes és biztonságos környezetet teremtve egymásnak.
  2. A végső és legegészségesebb szint, amikor a pár eléri az igaz szerelem fázisát. Továbbra is figyelni kell egymásra, tenni kell egymásért, de a párok biztonságban érzik magukat egymással. Nyílt kommunikáció, megértő és támogató magatartás jellemzi. Ahhoz, hogy ez hosszú távon működjön, tudatosan kell a kapcsolatot kezelni. Tudatosság kell az intimitás és a szenvedély megtartásához. Randiidők, témakártyák és további praktikák, amelyekről egy következő blogposztban olvashatsz…
⚠️Nem szégyen párterapeutához fordulni, ugyanis nagyon sokat tud segíteni az értő, elfogadó figyelem elsajátításában, az egymással való kommunikáció fejlesztésében.

Szeretettel,

Barna Eszter

Még szintén kedvelheted

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x