Az élet első számú szabálya, hogy haladj lépésenként. Tanulásban, kitartásban, életmódváltásban és az önismeretben is. Ennek is megvan a maga útja és üteme.

Miben is segít az önismeret? Mivel lesz jobb valakinek az élete, ha mélyebb az önismerete? És mégis hogyan érdemes elkezdeni?

Van, aki pszichológushoz jár, hogy jobban megértse a viselkedését, van aki a jóga által kerül közelebb önmagához, van aki a családállításra esküszik és vannak akik inkább olvasnak.

Számomra az egyik legizgalmasabb dolog a fejlődés. Megismerni a saját határainkat, mire vagyunk képesek és vajon mire is vágyunk. Ahogy másokat elismerünk, visszajelzést adunk, reflektálunk, ugyanúgy magunkat is érdemes kívülről látni és szintén vállon veregetni. A múlt eseményei kihatnak a mindennapokra. A múltat megváltoztatni nem lehet, de ránk való hatását igenis befolyásolhatjuk. És ehhez már szükséges az önismeret.

 

Számos internetes oldal, cikk foglalkozik a psziché rejtelmeivel, de kérlek, óvatosan bánj ezzel a területtel. Ne higgy el mindent, amit olvasol! Érdemes utánanézni a cikk szerzőjének, hogy megbizonyosodj, hogy nem csak egy like vadász oldalra kattintottál.

 

Én ez alkalommal 5+1 könyvet szeretnék neked ajánlani, amik segítséget nyújtanak és bevezetnek téged a boldog élet alapjaiba.

 

 1. Jonathan Haidt – A boldogság hipotézise

 

Ebben a könyvben Jonathan Haidt, szociálpszichológus, megvizsgálja a boldogság alappilléreit egészen az ősi elméletektől a modern gondolkodásig.

Egy ember, egy elefánt. Mégis hogyan kapcsolódnak? Nos, az ember a tudat, aki irányítja az elefántot, vagyis az agy racionális oldala. Az elefánt a tudatalatti, ami a legtöbb munkát végzi, a főszereplő. Ezen a metaforán alapszik ez a fantasztikus könyv. Haidt az elefánt viselkedését mutatja be, aki ha igazán akar valamit, azt el fogja érni, mindegy ki- hogyan próbálja őt irányítani.

Haidt három tényezőt sorol fel, melyek befolyásolják a boldog életet.:

 

 • Genetika, ami belénk van kódolva fogantatásunktól kezdve.
 • Körülmények, vagyis milyen neveltetést, milyen családi körben növünk fel.
 • Döntéseink. Adott helyzetekben milyen utat választunk, milyen érzelmek társulnak az eseményekhez.

 

 

 

 1. Edith Eva Eger – A döntés

 

Élet. Trauma. Újratervezés. Hogyan lehet feldolgozni egy rémálmot? Hogyan lehet egy traumatikus élmény után teljes életet élni? Esetleg még boldognak is lenni? Edith beengedi

az olvasót az életébe, beengedi az Auschwitzban átélt borzalmas időszakba és az utána következő küzdelmekbe, döntésekbe. Edith választ ad a kérdésekre. Semmi sem

reménytelen, van kiút, van esély, van lehetőség új életet kezdeni.

 

 

 1. Elizabeth Gilbert – Big magic- kreatív élet, félelem nélkül

 

Az ízek, imák, szerelmek írónője úgy mesél a kreatív önmegvalósításról és az ezzel kapcsolatos félelmekről, mintha csak egy barátnőddel kávézgatnál. Beszámol saját élményekről, gyermekkori félelmeiről, megosztja eddig szerzett bölcsességeit.

 

A könyvet hat fejezetre osztja, ami a félelementes élet összetevői: Bátorság, varázslat, engedély, álhatatosság (kitartás), bizalom, felsőbb hatalom.

A könyv végére te is képes lehetsz ellazulni és engedni szárnyalni a kreativitásod.

 

 

 

 1. Dr David Perlmutter – Agytisztítás

 

Manapság az online világ a mindennapok velejárója. Kényelmes pár kattintással megrendelni a vacsorát, ruhát rendelni egy esküvőre, és az online nagybevásárlás is megkímél a cipekedéstől. Azonban ez a fajta kényelem számos terhet generálhat, amik elszeparálják az egyént a valóságtól és a jelentől.

Tudtad…?

 •  Hány szelfit készít egy átlagos Millenáris az élete során? (vagy hívhatjuk Digitális bennszülöttnek) Nagyjából 25700-at.
 • Mennyi időt tölt egy átlagos amerikai a telefonja nyomkodásával? Kb 22 évet.
 • Az inernetfüggőség Anglia népének ötszörösét érinti.

Ez az apa- fia által megírt könyv lényegében egy életviteli útmutató. Útmutató egy kitisztult gondolkodáshoz, mélyebb kapcsolatokhoz és egészségesebb függőségekhez. A könyv végén egy 10 napos program is található, kiegészítve 40 db egészséges recepttel.

 

 

 

 1. Dr. Máté Gábor – A test lázadása- Ismerd meg a stresszbetegségeket

 

A magyar származású tudós, Dr. Máté Gábor felhívja a figyelmet a lelki és a testi egészség összefüggéseire. Gyermekkorban tanuljuk meg az érzelmek megfogalmazását, kezelését. A test lázadása személéletesen mutatja be, hogy milyen károkat okozhat az érzelmek elfojtása, milyen pusztítást okozhat az, ha nem vagyunk képesek kifejezni az érzelmeinket.

Traumatikus élményt a legtöbbünk elszenved. Szülők válása, bullying, szakítás, költözés… számos szituációt meg lehet élni traumaként. Érdemes ezzel foglalkozni, szakember segítségét kérni és mindent megtenni saját magunk egészsége érdekében

 

 

 

5 + 1. Haulwen Nicholas- Ki vagyok én?

Szeretsz teszteken kitölteni? Játékosan is közelebb kerülhetsz önmagadhoz. Tudtad, hogy a játék épp olyan fontos felnőtteknél, mint a gyerekeknél? Ezért is hoztam még nektek ezt a könyvet, mely telis- tele van önismereti kérdőívvel. Használhatod egyedül, vagy baráti társaságban is elő lehet venni. Esetleg egy romantikus estén is kitölthetitek, garantálom, meg fogtok tudni egymásról újdonságokat .

25 tesztet találhatsz a könyvben, kiértékeléssel. Mint ahogy a fülszöveg is mondja, a tesztkönyv használatával olyan alapvető fontosságú dolgokat tudhatsz meg magadról, mint hogy vezető vagy követő típus vagy, hogyan kezeled a konfliktusokat, őszinte vagy-e magadhoz, milyen a stressztűrő képességed, az érzelmi intelligenciád, hogyan kezeled a pénzt, mi a szeretetnyelved.

 

 

 

Kellemes önismeretet és jó szórakozást kívánok!

Barna Eszter

 

Az eredeti cikket az Álomgyár Magazin oldalán találhatjátok:

 

Még szintén kedvelheted

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x