munkapszichológus, life és business coach

Ha gyorsan akarsz haladni, menj egyedül. Ha messzire akarsz eljutni, menjetek együtt.


Első körben nézzük, hogyan formáljunk csapatot azokból az emberekből, akik veled/ neked dolgoznak.

A csapatépítés alkalmával lehetőség van mélyíteni az ismeretséget, a résztvevők megtudhatnak egymásról olyan információkat, ami közelebb hozhatja őket egymáshoz. Ez akkor is nagyon hasznos, ha az egyének más és más részlegen dolgoznak. Megfigyelhető, hogy ahol jóban vannak egymással a munkatársak, ott a cég szilárd alapokra tud építkezni és energikusan fejlődni. A csapat a fejlődő cég lelke.

 

Csapatépítés. De mikor, miért?

 1.     Ha az új tagoknak szeretnél segíteni a beilleszkedésben
 2.     Ha bizalmatlanok a munkavállalók
 3.     Ha fel kell rázni a tagokat
 4.     Ha csökkent a motivációjuk
 5.     Ha gyakori a vita, nézeteltérés van a munkavállalók között
 6.     Ha konfliktusok jelentkeznek
 7.     Ha a vásárló / ügyfélkör panaszkodik
 8.     Ha megnő a hiányzások száma
 9.     Ha túl sok a túlóra
 10. Mindezt szeretnénk megelőzni

 

Tudtad?

 1. Ahol a tagok ismerik egymást, nagyobb eséllyel alakul ki jó együttműködés. Így hát érdemes ismerkedni, munkahelyen kívül is együtt tölteni időt, vagy legalább munkaidőn túl is kommunikálni egymással.

A munkahelyi kommunikáció általában formális keretek közt zajlanak. Megbeszélések, feladatok egyeztetése, brain storming… fontos tényezők, de nem feltétlen ezek fogják befolyásolni a csapat munkájának hatékonyságát.

Az MTI Human Dynamics Laboratory szerint, a legfontosabb faktor, ami a csapat sikerét befolyásolja: azok az  informális beszélgetések. Munkahelyen kívül, kötetlen időtöltés. Annak érdekében, hogy a kollégáknak közös élményeik is legyenek, találjanak olyan új pontokat, amik összekötik őket. Ez is alátámasztja a csapatépítések jelentőségét. Ahol alkalom nyílik ezekre az időtöltésekre.

2. A barátság nem garancia a hatékony együttműködésre! Patrick M. Lencioni megemlíti a The Five Dysfunctions of a Team című könyvében, hogy félő, hogy a barátok óvatosabban fogalmaznak, esetleg el is kerülik a probléma szembesítését. Így pedig elmarad a hatékonyság, a munka minőségének rovására mehet. Ebből a megállapításból arra lehet következtetni, hogy nem feltétlenül kell a barátokat egy csapatba tenni.

3. Félreértés ne essék, a jó munkakapcsolat elengedhetetlen a csapat életében. Ez növeli a munkahelyi elégedettséget és munkavállalói elköteleződést. A vállalatnak döntő szerepe van abban, hogy kialakítson egy olyan biztonságos légkört, ahol lehet hibázni, ahol lehet ötletelni büntetés nélkül.

4. Ellentétben az előző információval, Gallup data szerint, azok a nők, akik a legjobb barátjukkal ugyanazon a cégnél dolgoznak, jellemzően könnyebben és tartósabban ragaszkodnak a céghez. A legközelebbi barátok adnak egy általános biztonságérzetet, ami jótékony hatással van az elköteleződésre. Jellemzően, ezek a barátok inkább azonosulnak a cég víziójával és kevésbé keresnek más munkalehetőséget. 

5. A biztonság a kreativitás melegágya. Azok a munkahelyek, amik képesek kialakítani egy nyitott és elfogadó légkört, ott a kreativitást igénylő munkakörök jobban ki tudnak bontakozni.

Ugye mennyi mindenre kell figyelni? Szervezetfejlesztés keretein belül érdemes ezt szakemberre bízni. Számos olyan rendszert ki tud alakítani, ami hatékonyabbá teszi a cég működését.

Folyt. köv….. 🙂

Forrás:

 1. https://www.thefunempire.com/10-signs-you-should-invest-in-team-building/#10_Prioritising_Team_Building
 2. https://teambuilding.com/blog/team-building-statisticsMég szintén kedvelheted

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x