„Ha gyorsan akarsz haladni, menj egyedül. Ha messzire akarsz eljutni, menjetek együtt.”

Először nézzük, hogyan formáljunk csapatot azokból az emberekből, akik veled/ neked dolgoznak.

Csapatépítés alkalmával lehetőség van mélyíteni az ismeretséget, a résztvevők megtudhatnak egymásról olyan információkat, amelyek közelebb hozhatják őket egymáshoz. Ez akkor is nagyon hasznos, ha az egyének más és más részlegen dolgoznak. Megfigyelhető, hogy ahol jóban vannak egymással a munkatársak, ott a cég szilárd alapokra tud építkezni és energikusan fejlődni. A csapat a fejlődő cég lelke.

 

Csapatépítés. Mikor és miért?

 1.     Ha az új tagoknak szeretnél segíteni a beilleszkedésben
 2.     Ha bizalmatlanok a munkavállalók
 3.     Ha fel kell rázni a tagokat
 4.     Ha csökkent a motivációjuk
 5.     Ha gyakori vita és nézeteltérés van a munkavállalók között
 6.     Ha konfliktusok jelentkeznek
 7.     Ha a vásárló / ügyfélkör panaszkodik
 8.     Ha megnő a hiányzások száma
 9.     Ha túl sok a túlóra
 10.     Mindezt szeretnéd megelőzni

 

Tudtad?

 1. Ahol a munkatársak ismerik egymást, nagyobb eséllyel alakul ki jó együttműködés. Érdemes ismerkedni, munkahelyen kívül is együtt tölteni időt, vagy legalább munkaidőn túl is kommunikálni egymással.

A munkahelyi kommunikáció általában formális keretek közt zajlik. Megbeszélések, feladatok egyeztetése, brain storming… Ezek mind fontos tényezők, de nem feltétlenül ezek fogják befolyásolni a csapat munkájának hatékonyságát.

Az MTI Human Dynamics Laboratory szerint, a legfontosabb faktor ami a csapat sikerét befolyásolja: az  informális beszélgetések. A munkahelyen kívüli, kötetlen időtöltés. Annak érdekében, hogy a kollégáknak közös élményeik is legyenek, találjanak olyan új pontokat, amik összekötik őket. Ez is alátámasztja a csapatépítések jelentőségét, ahol alkalom nyílik ezekre az időtöltésekre.

 1. A barátság nem garancia a hatékony együttműködésre! Patrick M. Lencioni megemlíti a The Five Dysfunctions of a Team (A csapat öt diszfunkciója) című könyvében, hogy a barátok könnyen esnek abba a hibába, hogy óvatosabban fogalmaznak, sőt esetleg el is kerülik a probléma szembesítését, ami a munkarovásának minőségére mehet. Ebből a megállapításból arra lehet következtetni, hogy nem feltétlenül kell a barátokat egy csapatba tenni.
 2. Ellentétben az előző információval, a Gallup statisztikai adatai szerint, azok a nők, akik a legjobb barátjukkal ugyanannál a cégnél dolgoznak, jellemzően könnyebben és tartósabban ragaszkodnak a céghez. A legközelebbi barátok ugyanis adnak egy általános biztonságérzetet, ami jótékony hatással van az elköteleződésre. Jellemzően, ezek a barátok inkább azonosulnak a cég víziójával és kevésbé keresnek más munkalehetőséget.
 3. A jó munkakapcsolat elengedhetetlen a csapat életében. Ez növeli a munkahelyi elégedettséget és a munkavállalói elköteleződést. A vállalatnak döntő szerepe van abban, hogy kialakítson egy olyan biztonságos légkört, ahol lehet hibázni, ahol lehet ötletelni büntetés nélkül.
 4. A biztonság a kreativitás melegágya. Azokon a munkahelyeken, amelyek képesek kialakítani egy nyitott és elfogadó légkört, a kreativitást igénylő munkakörök jobban ki tudnak bontakozni.

Ugye mennyi mindenre kell figyelni? Szervezetfejlesztés keretein belül érdemes ezt szakemberre bízni, aki számos olyan rendszert ki tud alakítani, ami hatékonyabbá teszi a cég működését.

 

Szeretettel,

Barna Eszter

 

Forrás:

 1. https://www.thefunempire.com/10-signs-you-should-invest-in-team-building/#10_Prioritising_Team_Building
 2. https://teambuilding.com/blog/team-building-statisticsMég szintén kedvelheted

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x